Managementul de risc


O afacere mai sigura, sau: Cat de in siguranta iti permiti sa nu fii?

ISO 31000 Standardizeaza Managementul de Risc

Standardul sistemului de management de risc ofera un cadru si proces comun pentru gestionarea oportunitatilor organizatorice precum si amenintarile.

ISO 31000 este un standard complementar standardelor ISO 9001, ISO 14001 si OHSAS 18001 (care in curand va deveni ISO 45001) prin ghidarea aplicarii acestor standarde complementare intr-un sistem de management al riscului complet.

Orice management de risc al unei organizatii trebuie sa poata fi revizuit de catre orice manager de risc sau auditor. ISO 31000 traseaza un cadru pentru componente care furnizeaza fundatia si aranjamentul organizatoric pentru proiectarea, implementarea, monitorizarea, revizuirea si imbunatatirea continua a proceselor de management al riscului.

Cadrul 31000 urmeaza modelul Planifica, Efectueaza, Verifica, Actioneaza, precum alte standarde globale pentru sistemele de management. Standardul de asemenea ofera indicatii practice despre cum sa:

 • implementati managementul de risc
 • identificati riscurile
 • administrati riscurile
 • imbunatatiti performanta organizatorica
 • maximalizati oportunitatile si sa diminuati pierderile
 • mentineti cresterea constientizarii oportunitatilor si riscurilor

Abordarea Managementului de Risc

Guvernarea corporativa este modalitatea prin care este controlata o organizatie pentru a-si atinge obiectivele. Controlul ofera siguranta intr-un grad tolerabil de certitudine. Este ''lipiciul'' care tine unita o organizatie, in timp ce managementul de risc ofera mobilitate.

Un sistem pentru managementul de risc depinde de angajamentul de management si alocarea resurselor pe perioada proiectarii, implementarii, intretinerii si monitorizarii procesului la toate nivelele.

Resursele includ denumirea unor persoane competente, previziuni si cheltuieli corecte, material de calitate, echipament adecvat si suficient, metode corespunzatoare si eficiente, comercializarea sistemului de management in interiorul si in exteriorul organizatiei.

Managementul trebuie sa dea tonul pentru o comunicare si o raportare sincera la toate nivelele, pentru a asigura date sigure, informatii, decizii corespunzatoare, raspundere si responsabilitate.

Dorim sa va oferim sprijin in administrarea cerintelor riscurilor pe termen lung.

Nu exista nicio oportunitate in viata sau in afaceri care sa nu vina insotita de un risc - intrebarea, astfel, este la ce risc sunteti dispusi sa va supuneti? Cum puteti prezice si descrie transformarea habitatului complex de risc al organizatiei dvs.? Ce strategii puteti folosi pentru a va conduce compania catre o dezvoltare durabila? Ce preconditii organizatorice si institutionale trebuie sa fie stabilite pentru o implementare eficienta a acestor strategii?

Riscul este efectul nesigurantei atingerii obiectivelor, si Managementul de Risc este pentru cei care doresc sa inteleaga incertitudinea implicata in atingerea obiectivelor lor si pentru cei care doresc sa-si gestioneze riscurile pentru a-si asigura un rezultat reusit.

Daca riscul este definit ca fiind ''probabilitatea sau amenintarea unei daune, vatamari, raspunderi, pierderi sau alt eveniment negativ care poate fi neutralizat prin actiune pre-mediata'', atunci Managementul de Risc conform cu ISO 31000 este exact actiunea pre-mediata care reduce riscul la un minim acceptabil. Reglementeaza cerintele procesului de management de risc si introduce metodologia analizei de risc. De asemenea faciliteaza aplicatia multor standarde specifice sectoarelor, in mod particular in sectorul financiar, dar si pentru IT (tehnologia informatiei), dispozitive medicale, sau pentru industria auto.

Managementul de Risc acopera atat riscurile operationale cat si strategice in natura, cu o atentie deosebita acordata interactiunii si dezvoltarii acestora in timp.

Managementul de Risc este un instrument pentru companiile din orice sector de activitate care doresc sa-si utilizeze sistemul de management pentru identificarea si analiza riscurilor dintr-un stadiu timpuriu, pentru a le putea controla. Implementarea Managementului de Risc creste constientizarea atat a riscului cat si a oportunitatii, si abordarea lor pro-activa asigura dezvoltarea pozitiva a activitatii. Astfel managementul de risc este tesut in materialul organizatoric si cultura in intreaga organizatie.

Beneficii pentru organizatia dvs:

 • Furnizeaza date pentru evaluarea performantei si a rezultatelor
 • Administreaza atat oportunitatile cat si riscurile, Creste probabilitatea de atingere a obiectivelor
 • Dezvolta o strategie de management de risc si planuri pentru evenimente neprevazute
 • Un singur sistem integrat pentru identificarea, analiza si evaluarea riscurilor
 • Sistem strategic pentru avertizare timpurie
 • Diminueaza incertitudinea rezultatelor
 • Asigura disponibilitatea resurselor, financiare sau de alta natura